donderdag 29 januari 2009

Banken hebben zeker $ 500 miljard nodig

Dat is de kop waarmee het Financieel Dagblad vandaag opende. 500 miljard om de banken te redden. Onvoorstelbaar. 500.000.000.000,00 Een bijna onuitspreekbaar bedrag om alleen de banken te redden om de schade van de economie te herstellen. Laat staan de 2.200.000.000.000,00 (2.200 miljard) die de wereldeconomie verloren lijkt te zijn bij bancaire leningen. Wat een onzin.

Gisteren volgde mijn zoon en ik een IQ quiz van BNN. Grappig om eens een keer mee te doen. Zowel mijn zoon, student economie aan de hogeschool in Breda, als ik, scoorden een IQ dat ver boven de uiteindelijke winnaar lag. 145 om precies te zijn. En dat is heel hoog, dat weten we. Tijdens het programma raakten we nog even in discussie over de economie en konden beiden geen zinnig antwoord geven op de economische meldingen die we die dag hadden vernomen. 2.200 miljard dollar is volgens deskundigen verdampt! Echt waar; verdampt. Ondanks ons hoge IQ begrijpen wij dat niet. Sterker nog, het is onzin. Geld kan namelijk niet verdampen. En als iemand geld verliest heeft een ander geld gewonnen. Zo simpel is het.
Dus waar is die 2.200.000.000.000,00 gebleven? Iemand moet dat geld dan toch hebben!
Of is het verbrand misschien? Dan is het toch ook niet zo moeilijk, dan maak je het gewoon opnieuw. En als dat het niet is; heeft het dan überhaupt wel bestaan? Allemaal vragen en constateringen die heel eenvoudig te verwoorden, uit te leggen en eventueel te verdedigen zijn. Jammer dat wij dan allemaal met pseudo-intelligente nonsens worden wijs gemaakt dat we echt dat geld verloren zijn. Zie onderstaand verhaal uit het Financieel Dagblad.


Om te voorkomen dat de kapitaalpositie van Amerikaanse en Europese banken verder verslechtert, hebben de instellingen zeker $500 mrd aan nieuwe kapitaalinjecties nodig. Dat schrijft het Internationaal Monetair Fonds (IMF) vanmiddag in updates van de World Economic Outlook en het Global Financial Stability Report.

Het fonds benadrukt dat veel banken nu reeds onvoldoende reserves hebben om een diepe economische neergang in de wereld te doorstaan. Totale schade $ 2.200 mrd

Volgens het fonds beloopt de schade van de giftige leningen die financiële instellingen in hun boeken hebben staan in totaal $ 2.200 mrd. Dat is bijna 60% meer dan de $1400 mrd die afgelopen november nog werd geraamd. Van het potentiële verlies hebben de banken tot dusver ongeveer de helft genomen.

De kostenstijging is gedeeltelijk het gevolg van een verdere daling van de marktwaarde van slechte leningen, zegt het IMF. Maar daarnaast hebben de zwakkere vooruitzichten voor de wereldeconomie ervoor gezorgd dat leningen die tot voor kort voor gezond werden gehouden, nu zijn ‘gedegradeerd’.

Reële economie in negatieve spiraal

De problemen in de bancaire sector hebben de financiële en reële economie in een negatieve spiraal geduwd. Het IMF verwacht dat de wereldeconomie dit jaar vrijwel tot stilstand komt. ‘Sinds de Tweede Wereldoorlog zijn de omstandigheden niet zo slecht geweest’, schrijft de instelling uit Washington.

Het fonds rekent voor 2009 op een groei van de mondiale economie van 0,5%, waar in november nog uitgegaan werd van een plus van 2,2%. Het IMF hoopt op een voorzichtig herstel aan het einde van dit jaar. Op basis daarvan gaat het fonds voor 2010 uit van een mondiale groei van 3%.

Vooruitzichten bijzonder onzeker

'De vooruitzichten zijn evenwel bijzonder onzeker’, benadrukt het IMF. ‘De timing en mate van het herstel zijn in hoge mate afhankelijk van de politieke maatregelen die genomen worden.’

Economisch herstel is volgens het IMF pas mogelijk als de financiële sector weer functioneert en de kredietmarkten ontdooit zijn. Daartoe is doortastend politiek beleid nodig. Banken moeten geherkapitaliseerd worden en van hun slechte leningen afgeholpen. Daarnaast is het essentieel dat centrale banken hun rentetarieven zoveel mogelijk verlagen. Overheden moeten bovendien tijdig met stimuleringsmaatregelen de economie te hulp komen. ‘Iedere vertraging zal de groeivooruitzichten doen versomberen.’

Schadelijke feedback mechanismen

Volgens het IMF heeft de wereldeconomie last van ‘schadelijke feedback mechanismen’. Door het onvermogen van de politiek om de onrust op de financiële markten weg te nemen, is de waarde van het aandelen- en huizenbezit van mensen in zowel de ontwikkelde als opkomende wereld gekelderd.

Dit vermogenseffect heeft het vertrouwen van consumenten ondermijnd,waardoor zij hun bestedingen fors zijn gaan matigen. Bedrijven reageren hierop door minder te investeren. Deze ontwikkeling trekt vervolgens weer een wissel op financiële activa. Het resultaat is een negatieve spiraal, ‘een spiraal die doorbroken moet worden’.

Productie ontwikkelde landen krimpt

De productie in de ontwikkelde landen krimpt dit jaar met 2%. Voor 2010 zit er — uitgaande van gecoördineerde beleidsacties — voor de ontwikkelde economieën een groei van 1% in het vat. De opkomende en ontwikkelingslanden zien hun groeitempo dit jaar nagenoeg halveren tot 3,25%. Ze hebben last van wegvallende exportmarkten, inzakkende grondstofprijzen en een geringere beschikbaarheid van externe financiering.

Positief is dat veel landen hun economische structuur hebben versterkt in de afgelopen jaren. ‘Daardoor kunnen ze de ongemeen harde schokken die nu op ze afkomen, veel beter opvangen’, aldus het IMF.

vrijdag 23 januari 2009

Betaal Op Tijd !

Afgelopen zaterdag wist De Telegraaf te melden dat de Provincie Limburg heeft besloten voortaan alle rekeningen
die zij van haar leveranciers ontvangt stipt binnen veertien dagen te gaan betalen.
Men was er achter gekomen dat de gemiddelde betalingstermijn van de overheden op 46 dagen ligt en dat daardoor
sinds het begin van de krediet-crisis zo'n 15% van de leveranciers in liquiditeitsproblemen was gekomen...

Een initiatief dat massale navolging verdient !

Zelf heb ik al jaren een betalingstermijn van veertien dagen op mijn facturen staan, maar helaas houdt slechts
20% van mijn - overwegend particuliere - klanten zich aan die termijn...
Ik heb het eens nakeken : de gemiddelde betalingstermijn ligt bij - ondanks de inzet van mijn debiteurenbeheerder - over de afgelopen 3 jaar op 56 dagen...ik word door mijn klanten dus gewoon als Bank gebruikt, en als ik er niet achter aan zit, komt er zo'n 15% (!) van de gerealiseerde omzet gewoon helemaal niet binnen.

Het is triest om vast te moeten stellen dat de Nederlandse betalingsmoraal zo slecht is.
Het eigen belang gaat steeds meer prevaleren...het is opvallend, dat juist de mensen die aangeven met spoed mijn
advies nodig te hebben, ook degenen zijn die het laatste betalen !
Mensen lijken niet te (willen ?) begrijpen dat ook ondernemers niet over onuitputtelijke hoeveelheden geld kunnen beschikken.

Natuurlijk kan het ook anders...
In de korte periode dat ik in de aannemerij heb mogen werken, heb ik aan den lijve ervaren wat het effect is van
op tijd betalen.
Bij het eerste bedrijf waar ik als uitvoerder binnenkwam, werd er nooit op tijd betaald, met het gevolg dat
leveranciers en onderaannemers regelmatig riepen : 'eerst betalen, dan komen we weer'...dat leidde uiteindelijk
tot faillisement !

Bij het bedrijf dat de failliete boedel overnam, was stipte betaling een keiharde regel...30 dagen zijn 30
dagen, niet meer en niet minder !
Het resultaat was voor mij op dat moment een openbaring : ik kon met mijn bonnenboekje als ik dat wilde heel
Amsterdam leegkopen...onderaannemers en leveranciers wilden maar wat graag voor me werken en ik kon overal een
goede prijs bedingen !
Zo kon het dus ook !

Ook ik merk momenteel de gevolgen van de krediet-crisis.
Het feit dat ik bijna twee maanden (!) omzet moet voorfinancieren in een krimpende markt, doet ook mijn
werkkapitaal als sneeuw voor de zon verdampen.
Het gevolg is dat ook ik - noodgedwongen - niet altijd op tijd kan betalen, en daar voel ik me helemaal niet
happy bij...mijn leveranciers hebben immers ook recht op tijdige betaling.

Slechte betalingsgedrag is een domino-effect, dat ondernemers het werken erg moeilijk en kostbaar maakt.
Debiteurenbeheer kost mij gemiddeld zo'n 5% van de omzet per maand...

Daarom sluit ik mij van ganser harte aan bij het initiatief van de Provincie Limburg : Help de economie door op
tijd te betalen !

Gelukkig betaalt de gemeente Hillegom, waarvoor ik sinds kort werk, ook netjes op tijd.
Dat zouden méér mensen moeten doen...
Nee, dat zouden ALLE mensen moeten doen !

vrijdag 16 januari 2009

Lenen...

Vandaag werd bekend dat de Bank of America - het boegbeeld van bankierend Amerka, dat enkele maanden geleden op verzoek van de overheid de in moeilijkheden geraakte zakenbank Merrill Lynch overnam - een kapitaal-injectie krijgt van 20 miljard dollar, om te voorkomen dat ook zij omvalt ten gevolge van de verliezen op slechte leningen van Merrill Lynch...

Het zelfde bericht meldt dat de Amerikaanse overheid bereid zou zijn om nog eens voor 100 miljard dollar aan verliezen op slechte leningen voor haar rekening te nemen...en dat terwijl er wereldwijd inmiddels ca. 3000 miljard dollar in het monetaire systeem is gepompt.

En wat is het effect ?  Helemaal niks, nul, nada !  De economie loopt alleen maar harder achteruit.

Iedereen wijst momenteel met de vinger naar de graai-cultuur van de top-bankiers en nee, die valt niet te ontkennen.
Maar wordt het niet eens tijd dat wij ook de hand in eigen boezem steken ?

Natuurlijk kun je in onze maatschappij alleen zónder leningen, als je genoeg geld hebt om je gewenste levensstijl uit eigen zak te betalen, en dat is helaas slechts weinigen gegeven.
Maar er is een duidelijk verschil tussen een lening ten behoeve van bij voorbeeld een woning, een duurzaam bedrijfsmiddel of handelsvoorraad en een lening met een zuiver consumptieve doelstelling.
Dat laatste noemen we 'potverteren' en juist dát hebben wij met zijn allen de laatste decennia met grote toewijzing gedaan en dáárvan plukken wij nu de wrange vruchten.

Een 'investerings-lening' werpt langdurig economische vruchten af...'consumptief krediet' over het algemeen slechts één maal !

Natuurlijk gaan de banken weer geld uitlenen...ze hebben geen keus, dat is hun reden van bestaan.
Maar daarbij moet de nadruk wel weer terecht komen op 'investerings-leningen', want alleen daarvan mag duurzame economische groei worden verwacht.

Zo ver is het echter nog niet.

Oke, de Nederlandse banken zitten vandaag bij Wouter Bos aan tafel om eens uit te leggen waarom zij geen gebruik maken van zijn mooie garantiefonds, zodat er weer leningen kunnen worden verstrekt om de economie op gang te brengen.
Uiteindelijk zullen zij daar ook wel gebruik van gaan maken, maar daar mogen we voorlopig echt nog geen wonderen van verwachten.

De enige Nederlandse bank die met recht aangeeft geen gebruik te zullen maken van de miljarden van Bos is de RABO-Bank.
Hun cellulaire coöperatieve structuur heeft uitwassen zoals bij andere commerciële banken effectief beperkt.
Bij een coöperatieve structuur zijn er immers geen anonieme aandeelhouders die tevreden moeten worden gesteld, maar betrokken leden, die van nabij hún bank volgen en de vinger aan de pols houden...een prima constructie die leidt tot een gezonde bedrijfscultuur.
Daarom heeft RABO-Bank mede model gestaan voor Aangenamer Financieren.

Het moge zo langzamerhand duidelijk zijn dat geld in de economie pompen alléén weinig zin heeft. 
Overheid én banken gezamenlijk zullen er voor moeten zorgen dat de consumenten weer vertrouwen krijgen in ons monetaire systeem.
Dat gaan ze niet redden door steeds meer 'geld' in de economie te pompen...daarmee wordt alleen onze hypotheek op de toekomst maar hoger.
Men zal moeten inzetten op meer transparantie bij banken en een gedragsverandering bij de bevolking...we moeten leren on 'verstandig' te lenen.
En dát gaat nog wel even duren, vrees ik.

woensdag 14 januari 2009

Vetrouwen...

'Vertrouwen' is een merkwaardig fenomeen...sommigen noemen het 'een onderbuik-gevoel'.
'Vertrouwen' moet groeien; het duurt enige tijd voordat U iemand zodanig leert kennen, dat het 'veilig' voelt om zaken met die persoon te doen.

Aangenamer Financieren biedt een onderling financierings-systeem, gebaseerd op 3 pijlers :
  •   Vertrouwen Geven
  •   Verantwoordelijkheid Nemen
  •   Vrijheid in Veiligheid Creëren.
Menig MKB-ondernemer komt vroeg of laat in liquiditeits-nood, o.a. doordat hij/zij er op vertrouwt dat afnemers netjes op tijd hun rekeningen zullen voldoen.
Helaas betaalt de Nederlander steeds vaker te laat of in het geheel niet, met als gevolg dat de kasstroom opdroogt en het steeds moeilijker wordt om leveranciers en personeel te betalen.

Tot voor enkele maanden was dat op te lossen door bij de Bank een krediet op te nemen...de Bank kent U immers al jaren en vertrouwt er - op basis van Uw resulaten in het verleden - op dat U de geleende penningen netjes weer terug zult betalen, uiteraard vergezeld van een aangename rente...

Tja, en dáár gaat het nú fout !
Banken willen sinds de krediet-crisis geen enkel risico meer lopen; waar zij U vroeger bijna smeekten om toch maar vooral meer krediet op te nemen, laten zij U nu lelijk in de kou staan.
Het eigen korte termijn-belang weegt voor hen momenteel zwaarder dan het belang van de klant.
Niet écht slim natuurlijk, want een bank leeft nu eenmaal van het uitlenen van geld, maar bovenal erg vervelend voor ons als ondernemers, want dit risico-mijdende gedrag ontneemt menige levensvatbare onderneming haar slagkracht, met steeds vaker een faillisement tot gevolg.

Aangenamer Financieren biedt hier een aantrekkelijk alternatief.
U klopt voor de het broodnodige werkkapitaal niet aan bij de Bank, maar bij de zakenpartners die U als handelspartner al jaren kennen.
En dat maakt een wereld van verschil; Úw voortbestaan is ook hún belang...U koopt/verkoopt immers hun goederen en/of diensten !

Ondernemers die zich aansluiten bij Aangenamer Financieren nemen hun verantwoordlijkheid; voor zichzelf én voor elkaar.
Deelnemers aan Aangenamer Financieren kennen elkaar en doen vaak al jaren zaken met elkaar; er is dus een gezonde basis van vetrouwen.
Aangenamer Financieren zorgt er voor dat 'geld' gewoon 'geld' oplevert, net als wanneer het zou worden weggezet bij een bank. 
Het verschil is, dat de deelnemers - die allen mede-eigenaar zijn van Aangenamer Financieren - te allen tijde sneller en goedkoper dan bij een Bank over het werkkapitaal kunnen beschikken dat nodig is om optimaal zaken te doen.

zondag 11 januari 2009

Let's Keep The Money In The Family!

Elke onderneming kent zo haar perioden van financiële overvloed en krapte....

Overbodig kasgeld wordt geparkeerd op een deposito-rekening bij de bank; een tekort aan liquiditeiten wordt opgelost door middel van een bancair krediet.
Dat gaat al zo'n 400 jaar goed, dus waarom zouden we dat veranderen ?

Omdat de heersende krediet-crisis de gevaren van deze manier van werken genadeloos bloot heeft gelegd :
  • banken met een goede reputatie blijken ineens insolvabel, worden genationaliseerd of gaan simpelweg failliet;
  • zodra het vertrouwen tussen banken wegvalt, droogt de krediet-bron op en zitten ondernemer én consument zonder geld !
Het is zonneklaar : wij zijn toe aan een nieuw financierings-model !

En daar hoeven we niet opnieuw het wiel voor uit te vinden...
Wanneer we kijken naar b.v. een grote oliemaatschappij, valt op dat die met diverse werk-maatschappijen actief is in meerdere treden in de bedrijfskolom:
- Exploratie BV zoekt en wint nieuwe olie- en gasreserves
- Shipping BV transporteert de gewonnen olie naar de raffinaderij
- Raffinage BV produceert half- en eindproducten
- Trading BV verkoopt de half- en eindproducten aan de detailhandel
- Detail BV verkoopt het eindproduct aan de consument...

Het groepsvermogen wordt gevormd door verkoop van aandelen en reservering van een deel van de winst.
De werkmaatschappijen worden vanuit het groepsvermogen gefinancierd, groeps-interne transacties worden volledig electronisch verrekend, er komt geen “geld” of “krediet” aan te pas...who needs a bank ?

Door alle activiteiten in de bedrijfskolom te financieren vanuit het eigen kapitaal, bespaart een multi-disciplinaire onderneming naast veel tijd ook een vermogen aan rente en bankkosten !
Daardoor kunnen de diverse onderdelen slagvaardiger opereren en goedkoper aan elkaar leveren, zonder aan winstgevendheid in te boeten en kan men het eindproduct goedkoper c.q. winstgevender naar de afnemers brengen.

Helaas was deze wijze van interne financiering alleen weggelegd voor multi-disciplinaire en/of multi-nationale ondernemingen....

Wás ja...

Aangenamer Financieren stelt zich ten doel onderlinge financiering binnen het MKB mogelijk te maken, waardoor ook het MKB slagvaardiger kan optreden en aanzienlijk op de kosten van 'geld' kan besparen.

Aangenamer Financieren elimineert hierdoor het debiteuren-risico door instant-payment van leveringen tussen de deelnemende bedrijven.

Aangenamer Financieren biedt zelfs de kleinste deelnemer de mogelijkheid om haar facturen direct voor 80 % om te zetten in “geld”.

Aangenamer Financieren helpt deelnemers hun omzet en marge te verhogen door samenwerking tussen de deelnemende ondernemers te bevorderen.

Aangenamer Financieren.....Who Needs A Bank ?

GELD

Money, Poen, Argent, Dinero, Soldi
Elke ondernemer heeft ermee te maken en elke particulier ontkomt er niet aan. Geld. Als je de Bijbel erop naslaat dan zie je dat de zilverlingen als ruilmiddel je al snel om de oren vliegen en het geld een veel belangrijkere rol in gaat nemen dan welk ander middel dan ook. Alle principes en gevoelens worden overboord gegooid om maar te kunnen voldoen aan de zucht naar zoveel mogelijk geld. Menig slimme en sluwe bankier werd machtig en machtig gemaakt vanwege de enorme macht en waarde die aan iets simpels als geld werd toegekend. Geld werd veel belangrijker dan de produkten waarvoor het ruilmiddel diende. Te belangrijk. Onvoorstelbaar maar wel waar. Geld werd een machtsmiddel. Er werd zelf zoiets uitgevonden als rente en menig ondernemer en loonslaaf gingen en gaan nog steeds gebukt onder de macht van geld. Maar hoe voorkom je nu dat het 'belangrijke' geld geen pressie veroorzaakt maar vrijheid. Hoe bewerkstellig je nu dat het geld jou niet in de macht heeft, maar jij de macht over het geld? Volg deze blog van aangenamer bankieren en zie hoe het nieuwe bankieren van en voor de ondernemers tot een totale vernieuwing en bevrijding zal leiden .... Het geld is er voor U. Niet andersom.

zaterdag 10 januari 2009

Geldkraan Zit Potdicht

Met deze kop slaat de Financiële Telegraaf van vandaag – zaterdag 10 januari 2009 – de spijker op zijn kop !

MKB-bedrijven krijgen de financiering voor noodzakelijke investeringen niet of slechts ten dele rond...banken houden – ondanks miljarden-injecties en druk vanuit overheid en bedrijfsleven – de hand op de knip.

De gevolgen laten niet lang op zich wachten; volgens MKB-Nederland staat bij één op de tien MKB-bedrijven het water inmiddels tot de lippen.

Menig ondernemer ziet zijn omzet dalen en het aantal faillissementen zal naar verwachting dit jaar zo'n 40-50 procent hoger uitkomen dan in 2008, met alle gevolgen voor de werkgelegenheid van dien.

Als één ding uit deze crisis kan worden geleerd, is het wel dat het MKB in veel te hoge mate afhankelijk is van de banken en dat dat het ondernemen in rap tempo onaangenaam maakt !

Hoe lang deze situatie nog zal voortduren durft niemand te te zeggen; de voorspellingen lopen één tot drie jaar en dat zal voor veel MKB-ers te lang blijken.

De tijd is rijp voor een nieuw financieringsmodel !

MKB-Nederland schermt al met de mogelijkheid om een eigen bank op te richten.

Dat is een alleszins gerechtvaardigde gedachte, maar het optuigen van en full-size bank doe je niet binnen enkele maanden...

Wij zijn van mening dat het ook anders kan.

Geen enkele onderneming kan in zijn eentje bestaan...we hebben elkaar nodig !

Heeft U er wel eens bij stil gestaan dat Uw leveranciers het kind van de rekening zijn als U failliet gaat ?

Zou het dan niet logisch zijn, dat die leveranciers er alles aan doen om er voor te zorgen dat U optimaal hún producten aan de man kunt brengen ?

En zou het dan ook niet logisch zijn dat Ú er alles aan doet om Úw afnemers te helpen Úw producten aan de man te brengen ?

Binnen elke bedrijfskolom is voldoende liquiditeit aanwezig om het hele proces van grondstof tot consument te financieren, óók zonder bank...het wordt tijd dat we daar gebruik van gaan maken !

En nee, helemaal nieuw is dat systeem niet; in Zwitserland doen ze dat al sinds de jaren 1930 en is het systeem inmiddels uitgegroeid tot een full-size Bank met een miljarden-omzet en meer dan 60.000 leden.

Wat we als MKB nodig hebben is een 'Onderlinge Financierings Maatschappij', in feite een administratief systeem voor verrekening van de meerwaarde die elke schakel in de bedrijfskolom aan het eindproduct toevoegt.

Aangenamer Financieren heeft zich tot doel gesteld om een dergelijk systeem op te zetten in Nederland.

Aangenamer Financieren biedt een platform, waarin bedrijven die over voldoende liquiditeiten beschikken deze middelen inzetten om hun bedrijfskolom te financieren.

Uiteraard mét de nodige waarborgen en een redelijke rentevergoeding.

Aangenamer Financieren is een coöperatie ván het MKB, door het MKB, vóór het MKB en kan door korte lijnen slagvaardiger én goedkoper werken dan een bank.

Aangenamer Financieren zal het risico op faillissement wegens gebrek aan werkkapitaal elimineren en instant-payment van facturen mogelijk maken.

Het resultaat : meer samenwerking en lagere kosten, wat een hogere omzet én hogere marges mogelijk maakt...een échte win-win situatie !

Aangenamer Financieren maakt ondernemen weer aangenaam !