Gisteren volgde mijn zoon en ik een IQ quiz van BNN. Grappig om eens een keer mee te doen. Zowel mijn zoon, student economie aan de hogeschool in Breda, als ik, scoorden een IQ dat ver boven de uiteindelijke winnaar lag. 145 om precies te zijn. En dat is heel hoog, dat weten we. Tijdens het programma raakten we nog even in discussie over de economie en konden beiden geen zinnig antwoord geven op de economische meldingen die we die dag hadden vernomen. 2.200 miljard dollar is volgens deskundigen verdampt! Echt waar; verdampt. Ondanks ons hoge IQ begrijpen wij dat niet. Sterker nog, het is onzin. Geld kan namelijk niet verdampen. En als iemand geld verliest heeft een ander geld gewonnen. Zo simpel is het.
Dus waar is die 2.200.000.000.000,00 gebleven? Iemand moet dat geld dan toch hebben!
Of is het verbrand misschien? Dan is het toch ook niet zo moeilijk, dan maak je het gewoon opnieuw. En als dat het niet is; heeft het dan überhaupt wel bestaan? Allemaal vragen en constateringen die heel eenvoudig te verwoorden, uit te leggen en eventueel te verdedigen zijn. Jammer dat wij dan allemaal met pseudo-intelligente nonsens worden wijs gemaakt dat we echt dat geld verloren zijn. Zie onderstaand verhaal uit het Financieel Dagblad.
Om te voorkomen dat de kapitaalpositie van Amerikaanse en Europese banken verder verslechtert, hebben de instellingen zeker $500 mrd aan nieuwe kapitaalinjecties nodig. Dat schrijft het Internationaal Monetair Fonds (IMF) vanmiddag in updates van de World Economic Outlook en het Global Financial Stability Report.
Het fonds benadrukt dat veel banken nu reeds onvoldoende reserves hebben om een diepe economische neergang in de wereld te doorstaan. Totale schade $ 2.200 mrd
Volgens het fonds beloopt de schade van de giftige leningen die financiële instellingen in hun boeken hebben staan in totaal $ 2.200 mrd. Dat is bijna 60% meer dan de $1400 mrd die afgelopen november nog werd geraamd. Van het potentiële verlies hebben de banken tot dusver ongeveer de helft genomen.
De kostenstijging is gedeeltelijk het gevolg van een verdere daling van de marktwaarde van slechte leningen, zegt het IMF. Maar daarnaast hebben de zwakkere vooruitzichten voor de wereldeconomie ervoor gezorgd dat leningen die tot voor kort voor gezond werden gehouden, nu zijn ‘gedegradeerd’.
Reële economie in negatieve spiraal
De problemen in de bancaire sector hebben de financiële en reële economie in een negatieve spiraal geduwd. Het IMF verwacht dat de wereldeconomie dit jaar vrijwel tot stilstand komt. ‘Sinds de Tweede Wereldoorlog zijn de omstandigheden niet zo slecht geweest’, schrijft de instelling uit Washington.
Het fonds rekent voor 2009 op een groei van de mondiale economie van 0,5%, waar in november nog uitgegaan werd van een plus van 2,2%. Het IMF hoopt op een voorzichtig herstel aan het einde van dit jaar. Op basis daarvan gaat het fonds voor 2010 uit van een mondiale groei van 3%.
Vooruitzichten bijzonder onzeker
'De vooruitzichten zijn evenwel bijzonder onzeker’, benadrukt het IMF. ‘De timing en mate van het herstel zijn in hoge mate afhankelijk van de politieke maatregelen die genomen worden.’
Economisch herstel is volgens het IMF pas mogelijk als de financiële sector weer functioneert en de kredietmarkten ontdooit zijn. Daartoe is doortastend politiek beleid nodig. Banken moeten geherkapitaliseerd worden en van hun slechte leningen afgeholpen. Daarnaast is het essentieel dat centrale banken hun rentetarieven zoveel mogelijk verlagen. Overheden moeten bovendien tijdig met stimuleringsmaatregelen de economie te hulp komen. ‘Iedere vertraging zal de groeivooruitzichten doen versomberen.’
Schadelijke feedback mechanismen
Volgens het IMF heeft de wereldeconomie last van ‘schadelijke feedback mechanismen’. Door het onvermogen van de politiek om de onrust op de financiële markten weg te nemen, is de waarde van het aandelen- en huizenbezit van mensen in zowel de ontwikkelde als opkomende wereld gekelderd.
Dit vermogenseffect heeft het vertrouwen van consumenten ondermijnd,waardoor zij hun bestedingen fors zijn gaan matigen. Bedrijven reageren hierop door minder te investeren. Deze ontwikkeling trekt vervolgens weer een wissel op financiële activa. Het resultaat is een negatieve spiraal, ‘een spiraal die doorbroken moet worden’.
Productie ontwikkelde landen krimpt
De productie in de ontwikkelde landen krimpt dit jaar met 2%. Voor 2010 zit er — uitgaande van gecoördineerde beleidsacties — voor de ontwikkelde economieën een groei van 1% in het vat. De opkomende en ontwikkelingslanden zien hun groeitempo dit jaar nagenoeg halveren tot 3,25%. Ze hebben last van wegvallende exportmarkten, inzakkende grondstofprijzen en een geringere beschikbaarheid van externe financiering.
Positief is dat veel landen hun economische structuur hebben versterkt in de afgelopen jaren. ‘Daardoor kunnen ze de ongemeen harde schokken die nu op ze afkomen, veel beter opvangen’, aldus het IMF.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten